Alergarea este una dintre cele mai populare forme de activitate fizica. Aproximativ unul din cinci oameni practica alergarea la un moment dat in viata lor. Alergarea este un exercitiu atractiv pentru ca nu implica costuri mari si il poti practica oricand doresti.
Unii alergatori aleg sa participe la curse recreative, la curse competitive sau chiar la maratoane.
Beneficiile alergarii pentru sanatate
Alergarea si jogging-ul regulat ofera multe beneficia pentru santate. Alergarea poate ajuta la urmatoarele:
- construirea oaselor puternice;
- intarirea muschilor;
- imbunatatirea ritmului cardiovascular;
- arderea mai multor calorii;
- mentinerea unei greutati ideale.
Un stil de viata lipsit de activitate fizica este asociat cu o mortalitate mai mare, hipertensiune arteriala si accidente vasculare cerebrale. De asemenea, acest stil de viata este cauza principala a majoritatii bolilor cornice, deoarece organisemul se adapteaza rapid la lipsa activitatii fizice, cee ace duce la o reducere semnificativa a calitatii vietii.
Activitatea fizica regulata, precum alergatul, poate ajuta la imbunatatirea semnificativa a sanatatii mintale, increderea in sine si calitatea vietii.
Diferenta dintre alergare si jogging
Diferenta dintre alergare si jogging este intensitatea. Alergarea este mai rapida, consuma mai multa energie si necesita mai mult efort din partea inimii, a plamanilor si a muschilor decat jogging-ul. Alergarea necesita un nivel de general de pregatire mai ridicat decat jogging-ul.
Atat alergarea, cat si jogging-ul sunt forme de exercitii aerobice. Termenul “exercitiu aerobic” se refera la orice tip de activitate fizica care produce energie prin combinarea oxigenului cu glucoza din sange sau grasimea corporala.